Emotie Eten

Emotie-eten

I eat my feelings, and unfortunately, they aren't fat-free. They taste a lot like Ben and JErry's - Kristin Granata

Mensen die last hebben van emotie-eten gaan eten bij bepaalde emoties. Het doel is om emoties te dempen met voedsel. Welke emoties dit zijn kunnen verschillen per persoon. Verdriet, blijdschap, stress, boosheid etc. Op het moment dat er sprake is van een bepaalde emotie kan een emotie-eter last krijgen van eetbuien. Veel mensen denken dat ze emotie-eters zijn, maar dat hoeft niet altijd. Eetbuien kunnen namelijk ook voorkomen bij eetstoornissen, verleidingseters of gewoonte-eters. 


Wanneer er sprake is van een eet(bui)stoornis komen eetbuien vaak frequenter voor dan bij emotie-eten. Ook heb je meer last van schaamte- en schuldgevoel. Het onderscheid maken tussen emotie-eten en een eetbuistoornis is lastig en hoef je niet alleen te doen. Raadpleeg je huisarts (of je diëtist) zodat iemand anders met je mee denkt.


Verleidingseters worden letterlijk verleid door lekker eten. Emotie-eters kunnen prima maat houden wanneer er geen sprake is van de emoties die ze triggeren om te eten. Verleidingseters kunnen geen maat houden ongeacht hun emotie maar afhankelijk van de situatie waar ze in zitten. Een all-you-can-eat restaurant of een verjaardag zijn moeilijke plekken.


Gewoonte-eters hebben de neiging om te overeten op vaste momenten. Bijvoorbeeld in de avond wanneer je moe op de bank ploft en je grijpt naar een zak chips. Wanneer je dit vaker achter elkaar doet en merkt dat je al trek in chips krijgt wanneer je naar de bank toeloopt, kan het zijn dat je een gewoonte-eter bent. Dit hoeft zich natuurlijk niet te beperken tot alleen chips in de avond. Het kan ook zijn dat je elke middag onderweg naar huis standaard een zakje met dropjes leeg eet in de auto of twee koekjes bij de koffie (ongeacht of je er echt zin in hebt of niet). 


Wanneer je wilt weten of je een emotie-eter bent, kun je hier een online test doen.


Emotie-eten is weglopen van je gevoel

Bijna de helft van de mensen die obesitas hebben, hebben ook last van emotie-eten. Wat precies de oorzaak of het gevolg is, is niet altijd duidelijk. Soms begint het met stress en vervelende gevoelens die je liever weg wilt stoppen en ga je overeten. In andere gevallen ben je langzaamaan aangekomen en baal je hier zo van, dat je je verdriet weg eet waardoor je nog meer aankomt en nog meer gaat eten. Het is een vicieuze cirkel waar je moeilijk alleen uit kan komen.

In feite ben je je emoties aan het verstoppen onder een berg voedsel. Het vervelende is: het werkt niet. Je emoties zijn er nog steeds en daarbovenop komt nog een lading schaamte- en schuldgevoel. 

Ga niet diëten, zoek hulp!

Ook bij lipoedeem komt emotie-eten veel voor. Dat is niet zo gek, want veel vrouwen met lipoedeem geven zichzelf de schuld dat ze dik zijn. Zij hebben immers gefaald. Zij hebben te veel gegeten. Daarom ben je dik!


Wellicht weet je inmiddels dat het niet jouw schuld is dat je te zwaar bent. Je weet dat je lipoedeem hebt en voeding veroorzaakt de lipoedeem niet. Je verstand is hiervan op de hoogte, maar je gevoel hoeft hier niet in mee te gaan. Het kan best zijn dat jaren van diëten zijn tol hebben achtergelaten en dat jij in een situatie zit waarvan je denkt dat je er nooit meer uit zult komen. Je blijft emotie-eten en de klachten van lipoedeem zullen hierdoor verergeren.


Blijf niet zitten met je klachten en ga op zoek naar een specialist. Wanneer je meer wilt lezen over emotie eten, kun je kijken op de site van Emotie-eten De Baas.

Emotie-eten de baas worden?

Wil jij aan de slag met emotie-eten maar lukt het je niet op eigen houtje? Stephanie is emotie-eten de baas specialist en weet adviezen voor gezonde voeding bij lipoedeem mooi te combineren met het omgaan van eetbuien bij emotionele momenten.

Share by: