Blog Layout

#2 Lipoedeem en afvallen: wel of niet diëten?

duda-wsm • mei 31, 2021

Veel vrouwen hebben een ideaalbeeld in hun hoofd hoe ze eruit willen zien. Soms is dat realistisch maar soms ook helemaal niet. Elke vrouw is verschillend en de ene vrouw is gevoeliger voor het slanke schoonheidsideaal dan de andere. “De vrouw” bestaat dan ook niet. Maar wat de meeste van ons gemeen hebben is dat we graag lekker in ons vel willen zitten en een gezond gewicht willen hebben. Of dat in jouw hoofd nu maatje 34 is of maatje 50, dat doet er niet toe. Je hebt extra gewicht en wil daar graag wat van verliezen. Maar bij lipoedeem is afvallen een stuk uitdagender dan bij vrouwen zonder lipoedeem (en daar is het vaak al moeilijk genoeg). In dit artikel ga ik dan ook dieper in op:

  1. Werkt diëten nu wel of niet bij lipoedeem?
  2. Kun je gewicht verliezen met lipoedeem?
  3. Welke adviezen zijn bij mij van toepassing?
  4. Wanneer vraag je om hulp bij een (gespecialiseerde) diëtist?

Werkt diëten nu wel of niet?

Waar zal ik eens beginnen met het beantwoorden van deze vraag? Er zijn een tal van verschillende diëten die wel of niet kunnen werken. Ik geloof dat bijna elk dieet ervoor kan zorgen dat je gewicht kan verliezen zolang je je eraan houdt (dit wil niet zeggen dat je gewicht verliest op de gewenste plekken). Echter geloof ik niet dat diëten de oplossing is . Niet voor vrouwen met lipoedeem en ook niet voor vrouwen zonder lipoedeem. Al die diëten die ontwikkeld zijn om jou zogenaamd te helpen, doen je (soms onbewust) meer kwaad dan goed.
Onlangs verscheen in Nederland de vertaling van de vierde druk van het boek Intuitive Eating van Evelyn Tribole en Elyse Resch (review volgt wanneer ik hem helemaal uit heb). Ik hoop dat dit boek gaat bereiken waar ik op hoop; namelijk dat vrouwen stoppen met continue te diëten. Als al die diëten goed zouden werken, dan was het namelijk geen miljarden industrie en dat is het nu wel.
Begrijp me niet verkeerd: een dieet om af te vallen kan voor veel vrouwen (en mannen) helpen om gewicht te verliezen. Zolang je je houdt aan het dieet. Maar dit is geen garantie voor succes in de toekomst. Hoe vaak ik al wel niet gehoord heb van mensen dat ze “zijn afgevallen van het dieet maar toen weer “normaal” gingen eten en toen kwamen die kilo’s er weer bij”. De reden? Wat voor jou normaal eten was, zorgde er in eerste instantie voor dat je aankwam. Dit geeft al aan dat:
  1. Je voor het dieet geen "normaal" eetpatroon had; en
  2. Een dieet ook geen "normaal" eetpatroon is.

Bij lipoedeem doet diëten nog meer kwaad dan goed dan bij vrouwen zonder lipoedeem. Als je kilo’s kwijtraakt door een dieet, is dat vaak op je buik of in je gezicht omdat daar de lipoedeemvet niet zit. Je lichaam merkt dat je minder gaat eten en denkt “hey, we moeten zuiniger omgaan met al die voedingsstoffen die we binnen krijgen… laten we op een spaarstand gaan staan”. Vervolgens vind jij dat je wel een gebakje hebt verdient en begint je lichaam te juichen. “Hoera!! Extra vetten en suiker… die hebben we nodig!” Dit gaat je lichaam vasthouden en het liefst op de plekken waar vrouwen met lipoedeem geen extra vet willen: de heupen/benen (en soms ook armen).
Kortom: je lichaam weet niet dat jij vrijwillig minder eet omdat het vet moet verbranden. Onze verre voorouders deden namelijk niet aan expres verhongeren (want dat is wat diëten is). Verhongeren deden ze omdat er (bijna) geen eten beschikbaar was. Dus vet opslaan was noodzakelijk om te overleven.

Kun je gewicht verliezen met lipoedeem?

Als je wilt weten of er een dieet is voor vrouwen met lipoedeem, dan is het antwoord nee. Maar als je wilt weten of er voedingsadvies is dat geschikt is voor vrouwen met lipoedeem, dan is het antwoord ja.
Of je gewicht gaat verliezen valt niet met zekerheid te zeggen. Allereerst geloof ik dat het behandelen van lipoedeem een multidisciplinaire aanpak vereist. Dat wil zeggen: meerdere behandelingen door verschillende specialisten voor het beste resultaat. Welke behandeling(en) voor jou van toepassing zijn, dat weet ik niet. Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Het zou fantastisch zijn als er voor elke vrouw met lipoedeem een stappenplan gemaakt gaat worden.  De diëtist kan je begeleiden op het gebied van voeding en je doorverwijzen naar een andere specialist als ze denkt dat dit jou gaat helpen. Gewicht verliezen met lipoedeem is lastig, maar er zijn toch al heel wat vrouwen met lipoedeem die succes hebben geboekt.

Welke adviezen zijn bij mij van toepassing?

Diëtistisch advies gaat verder dan alleen voedingsadviezen. Ik kan je vertellen wat je wel en niet kunt eten, maar dat heeft vaak beperkt succes. Ik geef je voor nu 5 tips waar je aan kan werken:
  1. Zorg voor een goede relatie met voeding . Wanneer je al 101 diëten hebt geprobeerd is je relatie met voeding waarschijnlijk niet optimaal. Wellicht ben je bang voor bepaalde voedingsmiddelen, sla je geregeld een maaltijd over, compenseer je eten met extra sporten of laxeermiddelen etc. Wanneer je relatie verstoord is met eten, raad ik je aan om naar een goede diëtist te gaan die deze relatie samen met jou wilt gaan herstellen.
  2. Laat alle diëten links liggen . Die diëten zijn verleden tijd. Ze zijn niet voor jou op maat gemaakt. Je bent een uniek persoon met unieke wensen en een uniek metabolisme. Sommige vrouwen met lipoedeem zijn al zo lang inactief vanwege de pijn, dat hun vetverbranding heel laag is. Ze hebben dan ook maar heel weinig calorieën nodig. Dit kun je niet ruiken, maar kun je wel meten bij de diëtist.
  3. Kies zoveel mogelijk voor onbewerkte voeding . Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak veel toegevoegde suikers en verzadigde vetzuren. Nu ben ik van mening dat een gebakje op zijn tijd moet kunnen (ja ook bij lipoedeem), maar als je de hele dag door alleen maar snelle suikers en verzadigde vetzuren naar binnen werkt, wordt je lichaam hier niet blij van (en jij dus ook niet).
  4. Accepteer je lichaam . Voor veel vrouwen (met lipoedeem) is het een hele uitdaging om je lichaam te accepteren en dan ook nog lief te hebben. Sommige vrouwen zijn hier beter in. Maar hoe vaak kijk jij in de spiegel en denk je er negatieve gedachtes bij? Natuurlijk mag je een keer een baaldag hebben, maar een hekel hebben aan je lichaam brengt je niet verder. Dit kan heel moeilijk zijn. Soms is het belangrijk een goede coach of psycholoog om hulp te vragen.
  5. Vergeet sporten/bewegen niet. Hoe vermoeid en pijnlijk alles ook is, sporten of bewegen is heel belangrijk voor je gezondheid. Wanneer je al in paniek raakt van de gedachten, raad ik je aan om contact op te nemen met een fysiotherapeut die verstand heeft van lipoedeem. Sommige vrouwen moeten beginnen op het nul-niveau. Zittend op de bank de armen op en neer bewegen. Andere vrouwen kunnen met wat aanpassingen al best veel bewegen.

Wanneer vraag je om hulp bij een (gespecialiseerde) diëtist?

  • Wanneer je merkt dat je geen goede relatie hebt met voeding;
  • Wanneer je regelmatig last hebt van emotie-eten;
  • Wanneer je denkt dat je het allemaal wel weet maar er gebeurt lichamelijk niets;
  • Wanneer je elke keer weer vervalt in oude patronen;
  • Wanneer je er behoefte aan hebt;
  • Wanneer je klaar bent voor verandering (of wel zou willen maar stiekem niet zo goed durft);
  • Wanneer je helemaal gek wordt van alle zin en onzin die je leest over voeding en gezondheid;
  • … en ga zo maar door!

Bedankt voor het lezen van deze blog. Zou je meer willen weten over voeding, gezondheid en/of gedragsverandering bij lipoedeem, neem dan contact met één van de diëtisten op en maak een afspraak.



Nieuwe knop

Blijf verbonden


Sluit je aan bij een Facebookgroep met lotgenoten (niet voor professionals).


Volg ons op Instagram voor de laatste updates.


Volg ons op Instagram (ook voor professionals).

door Marianne Kootstra-van Riet 09 nov., 2022
Leer de signalen herkennen
door Marianne Kootstra-van Riet 08 nov., 2022
Meer eten? Maar ik ben al zo dik!
door Marianne Kootstra-van Riet 07 nov., 2022
En wat is het niet?
09 jul., 2022
Waarom een "gezond gewicht" eigenlijk niet bestaat!
25 mei, 2022
Een wondermiddel of schadelijk?
07 feb., 2022
Feit of fabel?
door duda-wsm 24 mei, 2021
Heb je moeite met afvallen? Lijken sommige plekken op je lichaam maar niet slanker te worden? Heb je last van pijnlijke en vermoeide benen/armen en snel last van blauwe plekken? Ben je in de puberteit of tijdens een zwangerschap veel aangekomen? Dan kan het zijn dat je lipoedeem hebt!
door duda-wsm 10 mei, 2021
Naast koolhydraten zijn vetten ook macronutriënten en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze zijn een belangrijke bron van verschillende vitamines (waaronder vitamine A, D en E) en leveren essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Zo zijn ze een bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Ze komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor en we onderscheiden verschillende soorten vet. Niet alle vetten zijn even gezond. In deze blog lees je de basis van vetten, welke gezond zijn (en welke je beter kunt vermijden) en welke voedingsbronnen geschikt zijn voor je dagelijkse portie vet.
door duda-wsm 05 nov., 2020
Proteïnen, oftewel eiwitten, is net als vetten en koolhydraten een macronutriënt en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze worden ook wel de bouwblokken van ons lichaam genoemd. Ze helpen met spieropbouw bijvoorbeeld, maar zijn ook belangrijk voor het immuunsysteem en de aanmaak van o.a. hormonen. Ze komen in heel veel voedingsmiddelen voor en ze zijn opgebouwd uit kleine bouwsteentjes genaamd aminozuren! In deze blog lees je alles over de basis van proteïnen en aminozuren.
door duda-wsm 24 okt., 2020
Eerlijke informatie over koolhydraten | Wat zijn koolhydraten? | Waar zitten koolhydraten in? | Zijn koolhydraten gezond?
Meer posts
Share by: