Blog Layout

Saxenda bij lipoedeem

mei 25, 2022

Een wondermiddel of schadelijk?

Stop de persen, er is een medicijn gevonden wat zou helpen bij mensen met obesitas: SAXENDA. Saxenda is een geneesmiddel dat met behulp van liraglutide zorgt voor gewichtsverlies. Liraglutide is een synthetisch middel dat lijkt op het hormoon glucagon-like peptide-1 (GLP-1) wat vrijkomt uit de darmen na een maaltijd. Saxenda werkt in op de receptoren in de hersenen die uw eetlust regelt en daarmee het hongergevoel kan remmen. Hierdoor eet je minder en kan je afvallen ( 1 ). Dit klinkt voor veel mensen als muziek in de oren en vast ook voor vrouwen met lipoedeem. Want zou dit ook werken bij lipoedeem?

Hoewel we op de laatste vraag geen wetenschappelijk antwoord kunnen geven (er is immers nog niet voldoende onderzoek gedaan naar Saxenda bij lipoedeem) zullen een aantal vrouwen in de praktijk kunnen beamen dat ze afvallen door het medicijn te gebruiken. Het mag worden ingezet bij volwassenen die een BMI hebben dat hoger is dan 30 kg/m 2 of volwassenen met een BMI tussen de 27 kg/m 2 en 30 kg/m 2 in combinatie met gewicht gerelateerde gezondheidsproblemen (denk aan diabetes type 2 of een hoge bloeddruk) ( 2 ). Voor een kleine groep mensen wordt Saxenda per 1 april ook nog eens vergoed uit het basispakket ( 3 ). Belangrijk aspect is dat sommige mensen laten zien dat hebben gewerkt aan hun leefstijl, bijvoorbeeld door deelname aan de Gecombineerde Leefstijlinterventie (GLI) ( 4 ) . 

Voor- en nadelen van Saxenda

Gewichtsverlies klinkt voor veel vrouwen met lipoedeem als muziek in de oren. Omdat lijnen bij lipoedeem vaak averechts werkt en gewichtsverliezen erg lastig kan blijken, zou een medicijn als uitkomst kunnen werken. Toch is het verstandig om goed na te denken alvorens je gebruik gaat maken van een medicijn. Bij geneesmiddelen hoort namelijk een bijsluiter en er zijn ALTIJD bijwerkingen die op kunnen treden. Mogelijke bijwerkingen van Saxenda die vaak voorkomen:

  • Misselijkheid;
  • Diarree;
  • Constipatie;
  • Overgeven;
  • Hoofdpijn;
  • Lage bloedsuiker (hypoglycemie);
  • Last van de maag / pijn in de maag;
  • Vermoeidheid;
  • Duizeligheid;
  • Verhoging van het enzym lipase en amylase in het bloed (dit enzym breekt vetten af) ( 5 );
  • Galstenen;
  • Slapeloosheid;
  • Veranderde smaakzin ( 6 ). 

Dan zijn er ook nog zeldzame bijwerkingen die kunnen voorkomen, namelijk:

  • Ontstoken galblaas;
  • Hartkloppingen;
  • Allergische reactie;
  • Pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier);
  • Ernstige en aanhoudende pijn in de buik (in combinatie met misselijkheid en braken);
  • Vochtverlies en uitdroging;
  • Vertraging van de maaglediging;
  • Huiduitslag;
  • Algemeen gevoel van onwel zijn;
  • Verminderde nierfunctie;
  • Acuut nierfalen ( 7 ) .

Daarnaast mag je Saxenda niet gebruiken wanneer je:
  • Ontstekingen hebt (gehad) aan de alvleesklier;
  • Een schildklieraandoening hebt

Dus het is af te raden?

Met die lijst aan bijwerkingen is het logisch dat je al snel denkt “laat maar zitten, dit kan niet goed zijn”. Laten we meteen duidelijk wezen: de meeste bijwerkingen zijn zeldzaam en de kans is vele malen groter dat je daar geen last van krijgt. Dat mag natuurlijk, maar het is ook begrijpelijk dat dit medicijn voordelen kan hebben voor jou. Omdat het helpt met het verliezen van gewicht, zullen veel mensen blij zijn met dit medicijn. Minder gewicht betekent voor sommige mensen ook minder klachten. Vrouwen met lipoedeem kunnen fantastisch eten maar blijven hun gewicht houden. Maar omdat eerlijke onduidelijkheid beter is dan een standvastige leugen voeg ik er ook direct aan toe dat we niet weten hoe dit medicijn werkt bij lipoedeem. We weten niet of het meer of minder schadelijk is dan bij andere vrouwen en of het beter of slechter werkt. Er is nog te weinig onderzoek naar gedaan.
Daarnaast willen wij benadrukken dat dit medicijn GEEN VERVANGING is voor een gezonde leefstijl. Gezonde voeding is en blijft de basis (en ja hiermee bedoel ik ook af en toe wat lekkers bij de koffie en een gebakje bij een feestje). Een boodschap die we belangrijk vinden om uit te dragen is dat voeding jou moet voeden. Daar dient het immers voor. Saxenda en diëten zijn voor ons niet dé oplossing. Wij raden niets aan of af, dan behalve een leefstijl dat bijdraagt aan een goede gezondheid, ongeacht het gewicht of (andere) aandoeningen . Maar wat je ook kiest, wij willen dat je eerlijke informatie krijgt zodat je weet waar je voor kiest.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Zou je meer willen weten over voeding, gezondheid en/of gedragsverandering bij lipoedeem, neem dan contact met één van de diëtisten op en maak een afspraak.



Nieuwe knop

Blijf verbonden


Sluit je aan bij een Facebookgroep met lotgenoten (niet voor professionals).


Volg ons op Instagram voor de laatste updates.


Volg ons op Instagram (ook voor professionals).

door Marianne Kootstra-van Riet 09 nov., 2022
Leer de signalen herkennen
door Marianne Kootstra-van Riet 08 nov., 2022
Meer eten? Maar ik ben al zo dik!
door Marianne Kootstra-van Riet 07 nov., 2022
En wat is het niet?
09 jul., 2022
Waarom een "gezond gewicht" eigenlijk niet bestaat!
07 feb., 2022
Feit of fabel?
door duda-wsm 31 mei, 2021
Veel vrouwen hebben een ideaalbeeld in hun hoofd hoe ze eruit willen zien. Soms is dat realistisch maar soms ook helemaal niet. Elke vrouw is verschillend en de ene vrouw is gevoeliger voor het slanke schoonheidsideaal dan de andere. “De vrouw” bestaat dan ook niet. Maar wat de meeste van ons gemeen hebben is dat we graag lekker in ons vel willen zitten en een gezond gewicht willen hebben. Of dat in jouw hoofd nu maatje 34 is of maatje 50, dat doet er niet toe. Je hebt extra gewicht en wil daar graag wat van verliezen. Maar bij lipoedeem is afvallen een stuk uitdagender dan bij vrouwen zonder lipoedeem (en daar is het vaak al moeilijk genoeg). In dit artikel ga ik dan ook dieper in op:
door duda-wsm 24 mei, 2021
Heb je moeite met afvallen? Lijken sommige plekken op je lichaam maar niet slanker te worden? Heb je last van pijnlijke en vermoeide benen/armen en snel last van blauwe plekken? Ben je in de puberteit of tijdens een zwangerschap veel aangekomen? Dan kan het zijn dat je lipoedeem hebt!
door duda-wsm 10 mei, 2021
Naast koolhydraten zijn vetten ook macronutriënten en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze zijn een belangrijke bron van verschillende vitamines (waaronder vitamine A, D en E) en leveren essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Zo zijn ze een bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Ze komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor en we onderscheiden verschillende soorten vet. Niet alle vetten zijn even gezond. In deze blog lees je de basis van vetten, welke gezond zijn (en welke je beter kunt vermijden) en welke voedingsbronnen geschikt zijn voor je dagelijkse portie vet.
door duda-wsm 05 nov., 2020
Proteïnen, oftewel eiwitten, is net als vetten en koolhydraten een macronutriënt en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze worden ook wel de bouwblokken van ons lichaam genoemd. Ze helpen met spieropbouw bijvoorbeeld, maar zijn ook belangrijk voor het immuunsysteem en de aanmaak van o.a. hormonen. Ze komen in heel veel voedingsmiddelen voor en ze zijn opgebouwd uit kleine bouwsteentjes genaamd aminozuren! In deze blog lees je alles over de basis van proteïnen en aminozuren.
door duda-wsm 24 okt., 2020
Eerlijke informatie over koolhydraten | Wat zijn koolhydraten? | Waar zitten koolhydraten in? | Zijn koolhydraten gezond?
Meer posts
Share by: