Blog Layout

Hoe ongezond is een hoog BMI?

jul. 09, 2022

Waarom een "gezond gewicht" eigenlijk niet bestaat!

We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat een hoog gewicht ongezond is. De kans op het krijgen van verschillende welvaartsziekten (denk aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en verschillende soorten kanker) wordt groter en vroegtijdig overlijden dus ook. Dit kan elke diëtist en gezondheidswetenschapper met duizenden studies beamen. Wanneer mensen met een “gezond” gewicht ziek worden dan zijn we verbaasd. Wanneer mensen met een hoog gewicht geen enkele ziekte lijkt te krijgen, denken we “wat een geluk”. Maar hoe zit dat nu? Heb je echt meer risico wanneer je een hoger gewicht hebt? 

In de jaren 90 was er een grootschalig onderzoek (met meer dan 10.000 deelnemers) dat liet zien wat de invloed van het gewicht in combinatie met verschillende gezonde gewoontes. De mensen die werden onderzocht waren onderverdeeld in drie categorieën: 1.      “Gezond” gewicht (BMI >18,5-<25) 2.      Overgewicht (BMI >25-<30) 3.      Obesitas (BMI >30)  De term gezond heb ik tussen haakjes gezet want het gaat snel duidelijk worden dat elk gewicht een gezond gewicht kan zijn. Ook de termen “overgewicht” en “obesitas” vindt ik vervelend, maar ik heb nu even geen kort en beter alternatief.

Wat is er onderzocht?

De drie categorieën zijn met elkaar vergeleken en er is gekeken naar vier gezonde leefstijlgewoontes: 1.      Wel of niet roken 2.      Meer of minder dan 5 porties groenten en fruit 3.      Regelmatig bewegen per maand 4.      Alcoholconsumptie (in beperkte mate en in grote mate)
In het onderstaande figuur zie je de uitkomsten van het onderzoek. Ik zal de resultaten nog even nader toelichten.

Geen gezonde gewoontes

In het figuur zie je vijf groepjes. Helemaal links staat het groepje van mensen die geen enkele van de bovengenoemde gezonde gewoontes hebben. Het wordt al snel duidelijk dat de mensen met obesitas veel meer risico hebben op vroegtijdig overlijden dan de andere twee categorieën. Ook het groepje overgewicht zonder gezonde gewoontes hebben een verhoogd risico.

Één of twee gezonde gewoontes

Wanneer er al één van de vier gezonde gewoontes wordt toegevoegd verlagen de mensen met overgewicht en obesitas al een groot gedeelte van de risico op vroegtijdig overlijden. Bijzonder is dat de mensen met een gezond gewicht nu meer risico hebben op vroegtijdig overlijden. Bij twee gezonde gewoontes wordt de kans al wat kleiner. Hier hebben mensen met een hoger gewicht minder kans op vroegtijdig overlijden.

Drie of vier gezonde gewoontes

Je ziet dat de kansen aardig gelijktrekken. Wanneer iemand niet rookt, meerdere malen per maand actief is, meer dan vijf porties fruit en groenten per dag eten en niet overmatig alcohol drinkt is de kans op vroegtijdig overlijden ONGEACHT het gewicht even groot.

Conclusie

Het is niet het gewicht maar de gewoontes die je hebt die de kans op vroegtijdig overlijden vergroten of verkleinen . We hoeven dus niet langer te stressen wanneer we op de weegschaal staan. Sterker nog, we kunnen de weegschaal de deur uit doen en gaan kijken naar de gezonde gewoontes die we hebben. Stress is overigens een factor dat niet terug komt in het onderzoek maar wel van invloed kan zijn op de gezondheid. Kortom: laat het diëten achter je en kies voor een gezonde leefstijl. Vind je dit moeilijk of zijn er toch nog wat aspecten in je leven die dat moeilijk maken? Dan is intuïtief eten wellicht iets voor jou. (Klik op de link om hier meer over te lezen.)

Bron

Matheson, E.M., King, D.E., Everett, C.J. (2012). JABFM Vol. 25 No.1, Healthy Lifestyle Habits and Mortality in Overweight and Obese Individuals

Bedankt voor het lezen van deze blog. Zou je meer willen weten over voeding, gezondheid en/of gedragsverandering bij lipoedeem, neem dan contact met één van de diëtisten op en maak een afspraak.



Nieuwe knop

Blijf verbonden


Sluit je aan bij een Facebookgroep met lotgenoten (niet voor professionals).


Volg ons op Instagram voor de laatste updates.


Volg ons op Instagram (ook voor professionals).

door Marianne Kootstra-van Riet 09 nov., 2022
Leer de signalen herkennen
door Marianne Kootstra-van Riet 08 nov., 2022
Meer eten? Maar ik ben al zo dik!
door Marianne Kootstra-van Riet 07 nov., 2022
En wat is het niet?
25 mei, 2022
Een wondermiddel of schadelijk?
07 feb., 2022
Feit of fabel?
door duda-wsm 31 mei, 2021
Veel vrouwen hebben een ideaalbeeld in hun hoofd hoe ze eruit willen zien. Soms is dat realistisch maar soms ook helemaal niet. Elke vrouw is verschillend en de ene vrouw is gevoeliger voor het slanke schoonheidsideaal dan de andere. “De vrouw” bestaat dan ook niet. Maar wat de meeste van ons gemeen hebben is dat we graag lekker in ons vel willen zitten en een gezond gewicht willen hebben. Of dat in jouw hoofd nu maatje 34 is of maatje 50, dat doet er niet toe. Je hebt extra gewicht en wil daar graag wat van verliezen. Maar bij lipoedeem is afvallen een stuk uitdagender dan bij vrouwen zonder lipoedeem (en daar is het vaak al moeilijk genoeg). In dit artikel ga ik dan ook dieper in op:
door duda-wsm 24 mei, 2021
Heb je moeite met afvallen? Lijken sommige plekken op je lichaam maar niet slanker te worden? Heb je last van pijnlijke en vermoeide benen/armen en snel last van blauwe plekken? Ben je in de puberteit of tijdens een zwangerschap veel aangekomen? Dan kan het zijn dat je lipoedeem hebt!
door duda-wsm 10 mei, 2021
Naast koolhydraten zijn vetten ook macronutriënten en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze zijn een belangrijke bron van verschillende vitamines (waaronder vitamine A, D en E) en leveren essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Zo zijn ze een bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Ze komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor en we onderscheiden verschillende soorten vet. Niet alle vetten zijn even gezond. In deze blog lees je de basis van vetten, welke gezond zijn (en welke je beter kunt vermijden) en welke voedingsbronnen geschikt zijn voor je dagelijkse portie vet.
door duda-wsm 05 nov., 2020
Proteïnen, oftewel eiwitten, is net als vetten en koolhydraten een macronutriënt en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze worden ook wel de bouwblokken van ons lichaam genoemd. Ze helpen met spieropbouw bijvoorbeeld, maar zijn ook belangrijk voor het immuunsysteem en de aanmaak van o.a. hormonen. Ze komen in heel veel voedingsmiddelen voor en ze zijn opgebouwd uit kleine bouwsteentjes genaamd aminozuren! In deze blog lees je alles over de basis van proteïnen en aminozuren.
door duda-wsm 24 okt., 2020
Eerlijke informatie over koolhydraten | Wat zijn koolhydraten? | Waar zitten koolhydraten in? | Zijn koolhydraten gezond?
Meer posts
Share by: