Blog Layout

Oorzaken en symptomen van ondervoeding

Marianne Kootstra-van Riet • nov. 09, 2022

Leer de signalen herkennen

Hoewel de meeste mensen afvallen wanneer ze weinig voeding binnenkrijgen en meer energie verbruiken, is dit niet altijd het geval. Sommigen eten zo lang zo weinig dat ze (bijna) ondervoed raken, ook al zijn ze "te zwaar". Er zijn meerdere symptomen die aangeven dat je ondervoed kan zijn. Zeker bij lipoedeem kan het lastig zijn om ondervoeding te herkennen als je niet afvalt op de plekken waar je wilt afvallen (bijvoorbeeld je benen) en je hebt weinig buikvet.


Veel vrouwen met lipoedeem volgen meerdere diëten waardoor ze standaard te weinig voedingsstoffen binnen kunnen krijgen. Soms combineren ze ook meerdere diëten met elkaar waardoor ze nog minder gaan eten. De relatie met voeding raakt verstoord en uiteindelijk weten vrouwen niet meer goed wat nu wel en niet gegeten mag worden.

Oorzaken van ondervoeding

We hebben het in de eerste blog gehad over wat ondervoeding is en dat je dit kunt krijgen door langere tijd te weinig voeding(stoffen) binnen te krijgen. De onderliggende oorzaak hiervan kan het resultaat zijn van lijnen. Maar er zijn meer oorzaken, denk aan:

  • Veel moeten overgeven (bijvoorbeeld bij zwangerschap of door behandelingen bij kanker)
  • Last hebben van diarree
  • Mentale ziekten, zoals depressie of schizofrenie
  • Darmaandoeningen waardoor er minder voedingsstoffen worden opgenomen, zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa of Prikkelbare Darm Syndroom
  • Dementie
  • Eetstoornis (zoals anorexia of boulimia)
  • Medicatiegebruik
  • Slechte tandgezondheid
  • Fysiek moeite hebben met boodschappen kunnen doen, koken en/of eten
  • Geïsoleerd voelen en daardoor eetlust verliezen
  • Overmatig alcohol gebruik


Wanneer er sprake is van één van de bovenstaande problemen (ook al is er nog geen sprake van ondervoeding) is het belangrijk om contact op te nemen mete je huisarts.

Nog meer symptomen van ondervoeding

Voor veel mensen geldt dat wanneer je onbedoeld 5 tot 10% van je lichaamsgewicht verliest binnen drie tot zes maanden, is de kans dat je ondervoed bent erg groot. Maar andere bekende symptomen zijn:

  • Verminderde eetlust
  • Mindere interesse in eten en drinken (in het algemeen)
  • Vermoeid
  • Zwak voelen
  • Vaak / vaker ziek worden en lang erover doen om beter te worden
  • Slecht genezende wonden
  • Slechte concentratie
  • Vaak koud hebben
  • Neerslachtig / depressief voelen

Wat te doen bij deze symptomen?

Of de symptomen nu het resultaat zijn van ondervoeding of ondervoeding veroorzaken (en dus een andere oorzaak hebben) is het belangrijk dat je een afspraak maakt bij de huisarts. De huisarts verwijst je door naar andere specialisten die je kunnen helpen, afhankelijk van de oorzaak van deze symptomen. Mensen met een burn-out kunnen bovenstaande symptomen ervaren en daardoor ondervoed raken.

Wil je weten of je voldoende voeding binnen krijgt?

Maak dan gauw een afspraak bij een diëtist. Klik op onderstaande knop om te kijken of er een diëtist bij jou in de buurt zit.

Vind een diëtist

Bedankt voor het lezen van deze blog. Zou je meer willen weten over voeding, gezondheid en/of gedragsverandering bij lipoedeem, neem dan contact met één van de diëtisten op en maak een afspraak.



Nieuwe knop

Blijf verbonden


Sluit je aan bij een Facebookgroep met lotgenoten (niet voor professionals).


Volg ons op Instagram voor de laatste updates.


Volg ons op Instagram (ook voor professionals).

door Marianne Kootstra-van Riet 08 nov., 2022
Meer eten? Maar ik ben al zo dik!
door Marianne Kootstra-van Riet 07 nov., 2022
En wat is het niet?
09 jul., 2022
Waarom een "gezond gewicht" eigenlijk niet bestaat!
25 mei, 2022
Een wondermiddel of schadelijk?
07 feb., 2022
Feit of fabel?
door duda-wsm 31 mei, 2021
Veel vrouwen hebben een ideaalbeeld in hun hoofd hoe ze eruit willen zien. Soms is dat realistisch maar soms ook helemaal niet. Elke vrouw is verschillend en de ene vrouw is gevoeliger voor het slanke schoonheidsideaal dan de andere. “De vrouw” bestaat dan ook niet. Maar wat de meeste van ons gemeen hebben is dat we graag lekker in ons vel willen zitten en een gezond gewicht willen hebben. Of dat in jouw hoofd nu maatje 34 is of maatje 50, dat doet er niet toe. Je hebt extra gewicht en wil daar graag wat van verliezen. Maar bij lipoedeem is afvallen een stuk uitdagender dan bij vrouwen zonder lipoedeem (en daar is het vaak al moeilijk genoeg). In dit artikel ga ik dan ook dieper in op:
door duda-wsm 24 mei, 2021
Heb je moeite met afvallen? Lijken sommige plekken op je lichaam maar niet slanker te worden? Heb je last van pijnlijke en vermoeide benen/armen en snel last van blauwe plekken? Ben je in de puberteit of tijdens een zwangerschap veel aangekomen? Dan kan het zijn dat je lipoedeem hebt!
door duda-wsm 10 mei, 2021
Naast koolhydraten zijn vetten ook macronutriënten en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze zijn een belangrijke bron van verschillende vitamines (waaronder vitamine A, D en E) en leveren essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Zo zijn ze een bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Ze komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor en we onderscheiden verschillende soorten vet. Niet alle vetten zijn even gezond. In deze blog lees je de basis van vetten, welke gezond zijn (en welke je beter kunt vermijden) en welke voedingsbronnen geschikt zijn voor je dagelijkse portie vet.
door duda-wsm 05 nov., 2020
Proteïnen, oftewel eiwitten, is net als vetten en koolhydraten een macronutriënt en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze worden ook wel de bouwblokken van ons lichaam genoemd. Ze helpen met spieropbouw bijvoorbeeld, maar zijn ook belangrijk voor het immuunsysteem en de aanmaak van o.a. hormonen. Ze komen in heel veel voedingsmiddelen voor en ze zijn opgebouwd uit kleine bouwsteentjes genaamd aminozuren! In deze blog lees je alles over de basis van proteïnen en aminozuren.
door duda-wsm 24 okt., 2020
Eerlijke informatie over koolhydraten | Wat zijn koolhydraten? | Waar zitten koolhydraten in? | Zijn koolhydraten gezond?
Meer posts
Share by: