Blog Layout

Ondervoeding bij Lipoedeem

Marianne Kootstra-van Riet • nov. 08, 2022

Meer eten? Maar ik ben al zo dik!

Gisteren schreef ik al dat je zwaar kunt zijn en toch ondervoed. Deze week is het de WEEK VAN DE ONDERVOEDING en geef ik extra aandacht aan (onder)voeding bij lipoedeem. Veel vrouwen zijn verbaasd als ik tijdens het eerste consult zeg dat ze meer moeten eten. Dat begrijpen ze niet. Je moet toch minder eten als je zwaar bent? Hoe kun je anders afvallen?


Misschien heb je weleens gehoord van calorieën in en calorieën uit. Volgens deze simpele stelling val je af wanneer je minder calorieën binnen krijgt dan wat je verbruikt. Vaak is dat ook zo, maar in de praktijk zien we vaak dat dit iets te simpel gedacht is. Niet alleen de calorieën hebben invloed op je gewicht, maar ook andere factoren:


  • Sporten en beweging
  • Spiermassa
  • Vochtinname
  • De aan- of afwezigheid van (chronische) ziekten
  • Stress
  • Slaaptekort


Soms is het zelfs zo dat iemand een lange tijd zo weinig eet, dat de vetverbranding op een laag pitje lijkt te gaan staan. We spreken dan ook weleens van de "spaarstand". Of deze spaarstand wel of niet bestaat, daarover discussiëren diëtisten en wetenschappers nogal eens. In de praktijk zien we geregeld iemand die te weinig eet en gaat afvallen wanneer hij/zij meer gaat eten. Hoe kan dit?

Rustmetabolisme (BMR)

We hebben allemaal een rustmetabolisme, maar bij iedereen is die anders. Je rustmetabolisme is de verbranding die plaatsvindt ongeacht je beweging. Dus als jij de hele dag doodstil op je bed blijft liggen, verbrand je nog steeds energie. Dit noemen we afgekort ook wel je BMR.


Hoe hoog die BMR is, is afhankelijk van je gewicht, spiermassa, geslacht, lengte en of er sprake is van een ziekte die het metabolisme zou doen versnellen (of vertragen). Ook medicatie kan hierop van invloed zijn.


Wanneer je minder energie binnenkrijgt dan nodig is voor je rustmetabolisme, dan kan het zijn dat je ondervoed raakt. Je lichaam krijgt immers niet de energie die het nodig heeft om de basis goed te onderhouden. Wanneer je bijvoorbeeld te weinig eiwitten binnenkrijgt, kan je lichaam deze uit je spieren halen. Spieren worden immers opgebouwd uit eiwitten. Minder spiermassa betekent een lagere BMR (en meer spiermassa betekent een hogere BMR).

Maar ik ben bang om aan te komen

Het is heel begrijpelijk dat "meer eten" de angst om aan te komen vergroot. Deze angst kan niemand wonderbaarlijk bij je wegnemen. Zeker wanneer je het heel vervelend vindt dat je zwaarder bent. Toch wil ik benadrukken dat je lijf voeden meer voordelen heeft dan afvallen. Je gewicht zegt namelijk niet zoveel over je gezondheid dan dat je denkt.


Je kan namelijk slank zijn maar heel ongezond leven (roken, alleen maar frituur en koekjes eten) maar ook zwaar zijn en gezond leven (dagelijkse wandelingen, veel groenten en fruit eten en niet roken). De slanke persoon in dit voorbeeld heeft meer risico om ondervoed te raken dan de zware persoon.

Hoe voed ik mezelf?

Wil je meer weten wat voedzaam eten inhoudt? Kijk dan even in onze webshop. Hier staan verschillende variatielijsten die voedingsmiddelen hebben ingedeeld in voedzaam, de middenweg en minder voedzaam. Ik vind het belangrijk om te melden dat voeding dat niet voedzaam is niet direct slecht is. Af en toe een koekje, stukje chocola of een frikandel speciaal kan je leven leuker en makkelijker maken en heeft niet meteen een negatief effect op je gezondheid. Zolang je basis voedzaam is, is er ruimte voor genieten van ander eten.

Bedankt voor het lezen van deze blog. Zou je meer willen weten over voeding, gezondheid en/of gedragsverandering bij lipoedeem, neem dan contact met één van de diëtisten op en maak een afspraak.



Nieuwe knop

Blijf verbonden


Sluit je aan bij een Facebookgroep met lotgenoten (niet voor professionals).


Volg ons op Instagram voor de laatste updates.


Volg ons op Instagram (ook voor professionals).

door Marianne Kootstra-van Riet 09 nov., 2022
Leer de signalen herkennen
door Marianne Kootstra-van Riet 07 nov., 2022
En wat is het niet?
09 jul., 2022
Waarom een "gezond gewicht" eigenlijk niet bestaat!
25 mei, 2022
Een wondermiddel of schadelijk?
07 feb., 2022
Feit of fabel?
door duda-wsm 31 mei, 2021
Veel vrouwen hebben een ideaalbeeld in hun hoofd hoe ze eruit willen zien. Soms is dat realistisch maar soms ook helemaal niet. Elke vrouw is verschillend en de ene vrouw is gevoeliger voor het slanke schoonheidsideaal dan de andere. “De vrouw” bestaat dan ook niet. Maar wat de meeste van ons gemeen hebben is dat we graag lekker in ons vel willen zitten en een gezond gewicht willen hebben. Of dat in jouw hoofd nu maatje 34 is of maatje 50, dat doet er niet toe. Je hebt extra gewicht en wil daar graag wat van verliezen. Maar bij lipoedeem is afvallen een stuk uitdagender dan bij vrouwen zonder lipoedeem (en daar is het vaak al moeilijk genoeg). In dit artikel ga ik dan ook dieper in op:
door duda-wsm 24 mei, 2021
Heb je moeite met afvallen? Lijken sommige plekken op je lichaam maar niet slanker te worden? Heb je last van pijnlijke en vermoeide benen/armen en snel last van blauwe plekken? Ben je in de puberteit of tijdens een zwangerschap veel aangekomen? Dan kan het zijn dat je lipoedeem hebt!
door duda-wsm 10 mei, 2021
Naast koolhydraten zijn vetten ook macronutriënten en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze zijn een belangrijke bron van verschillende vitamines (waaronder vitamine A, D en E) en leveren essentiële vetzuren die ons lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Zo zijn ze een bouwstof voor onze hersenen, zenuwen en hormonen. Ze komen in veel verschillende voedingsmiddelen voor en we onderscheiden verschillende soorten vet. Niet alle vetten zijn even gezond. In deze blog lees je de basis van vetten, welke gezond zijn (en welke je beter kunt vermijden) en welke voedingsbronnen geschikt zijn voor je dagelijkse portie vet.
door duda-wsm 05 nov., 2020
Proteïnen, oftewel eiwitten, is net als vetten en koolhydraten een macronutriënt en een belangrijk onderdeel van onze voeding. Ze worden ook wel de bouwblokken van ons lichaam genoemd. Ze helpen met spieropbouw bijvoorbeeld, maar zijn ook belangrijk voor het immuunsysteem en de aanmaak van o.a. hormonen. Ze komen in heel veel voedingsmiddelen voor en ze zijn opgebouwd uit kleine bouwsteentjes genaamd aminozuren! In deze blog lees je alles over de basis van proteïnen en aminozuren.
door duda-wsm 24 okt., 2020
Eerlijke informatie over koolhydraten | Wat zijn koolhydraten? | Waar zitten koolhydraten in? | Zijn koolhydraten gezond?
Meer posts
Share by: